Έχουμε περισσότερα κοινά με τους αρχαίους απ’ όσα νομίζουμε. Πρίν από περίπου 3.500 χρόνια για παράδειγμα οι γυναίκες ήθελαν να ξέρουν αν ήταν έγκυες ή όχι. Και είχαν και το τεστ για να το αποδείξουν. Μπορεί κάποιες πρακτικές των αρχαίων να ήταν ψευδοεπιστημονικές, αλλά υπήρξαν και κάποια πράγματα που αποδείχτηκαν εξαιρετικά ακριβή.
Σύμφωνα με αδημοσίευτα αιγυπτιακά ιατρικά κείμενα γραμμένα σε πάπυρο που βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, χρησιμοποιούσαν δημητριακά για τεστ εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα το κριθάρι και το σιτάρι.
Σύμφωνα με έναν από τους παπύρους που χρονολογείται περί το 1.400 π.Χ., για να μπορέσει μια γυναίκα να προσδιορίσει αν είναι έγκυος ή όχι, έπρεπε να ουρήσει σε δυο ξεχωριστές σακούλες με σπόρους. Η μια ήταν γεμάτη με κριθάρι και η άλλη με σιτάρι. Αν φύτρωναν και τα δυο μέσα στα σακουλάκια μετά την ούρηση, τότε η γυναίκα ήταν σχεδόν σίγουρο πως είναι έγκυος. Μάλιστα οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έλεγαν πως μπορούσαν να βρουν και το φύλο του παιδιού, με τη γυναίκα απλά να παρατηρεί ποιος από τους κόκκους βλάστησε πρώτος. Εάν ήταν το κριθάρι, τότε θα γεννιόταν αγόρι, ενώ ήταν το σιτάρι, κορίτσι.
Σε μια έρευνα που έγινε το 1963 από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, ανακαλύφθηκε πως αυτή η μέθοδος προσδιορισμού της εγκυμοσύνης ήταν ακριβής κατά τουλάχιστον 70%, ενώ μπορούσε να φτάσει και μέχρι το 85%. Βέβαια, ο προσδιορισμός του φύλου δεν ήταν καθόλου ακριβής.
Τα σύγχρονα τεστ εγκυμοσύνης βασίζονται σε πρωτεΐνες που μπορούν να ανιχνεύσουν μια ορμόνη που ονομάζεται ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG), αλλά οι επιστήμονες εικάζουν ότι αυτό το παλιό τεστ λειτούργησε τόσο καλά επειδή τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνου στα ούρα μιας γυναίκας θα μπορούσαν να προωθήσουν την ανάπτυξη των σπόρων.
Οι γυναίκες χρειάζονταν πάντοτε χρήσιμες συμβουλές για την αναπαραγωγική υγεία. Και αν πρέπει να το πάρουν από μια αρχαία αυτοκρατορία που δεν υπάρχει καν πια, ας είναι.