Τι λέει για τους σεισμούς στην Ελλάδα ο Ολλανδός ερευνητής που είχε προβλέψει τα 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία
Ο Φρανκ Χούγκερμπετς, ο επιστήμονας που προκάλεσε ποικίλα σχόλια για τις μεθόδους του στην πρόβλεψη των σεισμών, «χτύπησε» και πάλι και αυτή τη φορά αναφέρεται στην Ελλάδα
Το ελληνικό τόξο, η πλέον σεισμογενής περιοχή της χώρας μας, η οποία στο παρελθόν έχει δώσει φονικούς και καταστροφικούς σεισμούς άνω των 7 Ρίχτερ, έχει τραβήξει το επιστημονικό ενδιαφέρον του Ολλανδού ερευνητή, Φρανκ Χούγκερμπετς.
Πρόκειται για τον, αμφιλεγόμενο κατά πολλούς επιστήμονες, Ολλανδό ερευνητή, ο οποίος είχε «προβλέψει» τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στη Νότια Τουρκία και τη Συρία – ακολούθησε και δεύτερος μεγέθους 7,7 Ρίχτερ- που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους.
Συγκεκριμένα, ο ερευνητής του ολλανδικού ινστιτούτου «Solar System Geometry Survey» είχε γράψει στο Twitter 72 ώρες πριν τη μεγάλη δόνηση πως «αργά ή γρήγορα θα γίνει ένας σεισμός περίπου 7,5 Ρίχτερ σε αυτή την περιοχή (Νότια-Κεντρική Τουρκία, Ιορδανία, Συρία, Λίβανος)».
Η ανάρτηση του Φρανκ Χούγκερμπετς
Sooner or later there will be a ~M 7.5 #earthquake in this region (South-Central Turkey, Jordan, Syria, Lebanon). #deprem pic.twitter.com/6CcSnjJmCV
— Frank Hoogerbeets (@hogrbe) February 3, 2023
Αυτή τη φορά και πάλι με ανάρτησή του στα social media, ο ερευνητής αναφέρει ότι παρατηρεί μέτρια σεισμική δραστηριότητα στα άκρα του ελληνικού τόξου και συγκεκριμένα από τα νοτιοδυτικά της Κρήτης ενώ φθάνει μέχρι και ανοιχτά της Κύπρου.
Μάλιστα, κάνει και αναφορά στον μεγάλο σεισμό που είχε γίνει το 365 μ. Χ. νοτιοδυτικά της Κρήτης με μέγεθος 8,6 Ρίχτερ για να εξηγήσει, προφανώς, τα μεγέθη που μπορεί να δώσει το ελληνικό τόξο.
Moderate activity occurred in the Eastern Mediterranean on both sides of the Hellenic Arc, which has great earthquake potential. In the year 365 an estimated M 8.6 tremor occurred southwest of #Crete. Though strong tremors occur more often to the North (#Greece, #Turkey). #Cyprus pic.twitter.com/RL6Uf2gpPC
— Frank Hoogerbeets (@hogrbe) October 25, 2023
Ο συγκεκριμένος επιστήμονας ασχολείται με τις κινήσεις των πλανητών και σύμφωνα με αυτές εκφράζει τις εκτιμήσεις του για το εάν πρόκειται να υπάρξει σε κάποιο μέρος του πλανήτη ένα ισχυρό σεισμικό γεγονός.
Από τις 17 Οκτωβρίου στο κανάλι του στο youtube έχει αναρτήσει βίντεο στο οποίο δείχνει τις θέσεις πλανητών και αναφέρει ότι «οι πλανητικές κινήσεις από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου πιθανότατα θα οδηγήσουν σε συσσώρευση ενέργειας με αποτέλεσμα την πιθανότητα πολύ ισχυρού σεισμού».
Στο βίντεο των 8 λεπτών και 36 δευτερολέπτων το οποίο έχει συγκεντρώσει 30 χιλιάδες προβολές αναφέρει αρχικά τον μεγάλο σεισμό των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε στο δυτικό Αφγανιστάν, ενώ στη συνέχεια εξηγεί ότι οι περιοχές που πιθανότατα να επηρεαστούν από τις κινήσεις των πλανητών και να εκδηλώσουν ισχυρό σεισμό είναι στην Καραϊβική, αλλά και στη νότια Αμερική.
Επίσης, αναφέρει περιοχές όπως Ρουμανία, Νοτιοανατολική Τουρκία, Ιαπωνία και Σουμάτρα.
Δείτε το βίντεο
Όσον αφορά την ανάρτησή του για την Ελλάδα ο Φρανκ Χούγκερμπετς, εξηγεί ότι ο σεισμός νοτιοδυτικά της Κρήτης το 365 μ.Χ. έγινε με την ανατολή του ήλιου και ενώ κορυφώνονταν πλανητικές κινήσεις σε συνδυασμό και με πανσέληνο!
«Περιμένουμε μεγάλους σεισμούς στην Ελλάδα»
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του είχε κάνει λόγο για «σεισμική άπνοια» δηλαδή για το γεγονός ότι τα τελευταία δυο χρόνια δεν έχει γίνει σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ, κάτι που σημαίνει ότι πλέον έχει συσσωρευτεί αρκετή ενέργεια η οποία κάποια στιγμή θα εκτονωθεί.
«Για περισσότερα από δύο χρόνια δεν έχει γίνει ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ και άνω στην Ελλάδα. Την στιγμή που στη χώρα μας κατά μέσο όρο γίνεται τουλάχιστον ένας σεισμός μεγέθους τουλάχιστον 6 Ρίχτερ σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του τελευταίου αιώνα» είχε πει συγκεκριμένα.
«Επεξηγηματικά, την διετία 2019-2021 έγιναν 6 μεγάλοι σεισμοί στην χώρα, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Σάμου το 2020 με Ρίχτερ. Μάλιστα, εκείνη τη διετία απελευθερώθηκε μεγάλο ποσό σεισμικής ενέργειας» είχε συμπληρώσει.
«Επομένως, όταν έχουμε υπέρβαση των δύο ετών έρχεται το φαινόμενο που ονομάζω ‘σεισμική άπνοια’. Έτσι, στην διετία που διανύουμε υπάρχει αυτή η ‘άπνοια’, επειδή στην προηγούμενη το φαινόμενο γνώρισε έξαρση. Ωστόσο, αυτό δεν θα διαρκέσει για πολύ και αναμένεται να έχουμε ισχυρούς σεισμούς στη χώρα» είχε καταλήξει ο κ. Παπαδόπουλος κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.