Η φέτα είναι ένα τυρί που αγαπούν μικροί και μεγάλοι και υπάρχουν κάποια φαγητά που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μαζί της. Μήπως όμως τελικά κάποια συνδυασμοί είναι απαγορευτικοί για τον οργανισμό μας;
Ποιος δεν έχει συνδεδεμένα τα γεμιστά με τη φέτα ή οποιοδήποτε λαδερό φαγητό; Ένας ακόμη λίγο πιο “ιδιαίτερος” συνδυασμός είναι και αυτός της φέτας με το καρπούζι. Από σήμερα λοιπόν, πείτε όχι στη φέτα με τα λαδερά.Τα περισσότερα λαχανικά και όσπρια περιέχουν σίδηρο με χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, ενώ το τυρί είναι πλούσιο σε ασβέστιο, με αποτέλεσμα τα δύο ιχνοστοιχεία να ανταγωνίζονται για την αφομοίωσή τους και το ασβέστιο τελικά να επικρατεί και να «εξουδετερώνει» το σίδηρο.
Τρώγοντας λοιπόν φέτα με τα λαδερά σας καταστρέφετε όλα τα θρεπτικά τους συστατικά. Αλλάξτε λοιπόν μια συνήθεια σας και χαρίστε στον οργανισμό σας αυτό που του προσφέρουν τα λαχανικά και τα όσπρια.
Το «γιαγιαδίστικο» κόλπο για να διατηρήσετε φρέσκια την φέτα για… μήνες
Πολλές φορές η διατήρηση της φέτας μας μπορεί να είναι δύσκολη καθώς είναι ένα ευαίσθητο τυρί που χαλάει εύκολα. Σίγουρα όλοι την έχουμε δει να κιτρινίζει, να γλιτσιάζει, να μυρίζει άσχημα και σταδιακά μουχλιάζει. Όμως αν τρώτε τα αβγά σας με φέτα, τότε δεν μπορείτε να φανταστείτε το κακό, που κάνετε στον οργανισμό σας
Υπάρχουν διάφορα μυστικά για τη σωστή διατήρησή της. Σήμερα όμως θα σας δείξουμε ένα έξυπνο κολπάκι που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας για να τη συντηρούν.
Φέτα: Τα μυστικά της σωστής συντήρησης
Διατηρούμε τη φέτα στο ψυγείο, σε δοχείο κατά προτίμηση γυάλινο, που να κλείνει καλά. Ετσι προστατεύεται και από οσμές του ψυγείου τις οποίες απορροφά εύκολα. Σε ανοιχτό δοχείο (που της επιτρέπει να «αναπνέει» και να μη μουχλιάζει) διατηρείται 3 – 4 ημέρες. Ελέγχουμε τακτικά τη θερμοκρασία του ψυγείου με ένα θερμόμετρο, προσέχοντας να μην ανέβει πάνω από τους 5° C.
Αν η φέτα που αγοράσαμε είναι πιο αλμυρή από όσο θέλουμε, τη διατηρούμε σε ένα δοχείο με γάλα που ανανεώνουμε όταν λήγει.
Το καλύτερο είναι να συντηρήσουμε τη φέτα μέσα σε άλμη. Ζητάμε λίγη άλμη από το σούπερ μάρκετ ή το μπακάλικο από όπου αγοράσαμε τη φέτα και την καλύπτουμε εντελώς, μέσα σε ένα ευρύχωρο δοχείο, που βάζουμε στο ψυγείο. Μπορούμε να φτιάξουμε πολύ εύκολα δική μας άλμη, διαλύοντας 70 – 80 γρ. χοντρό θαλασσινό αλάτι σε 1 κιλό νερό.
Το πιο σημαντικό όμως στην αγορά φέτας, είναι να παίρνετε μικρή ποσότητα, που καταναλώνεται σε 2-3 μέρες, όπως συμβουλεύει και ο έμπειρος μάγειρας Ηλίας Μαμαλάκης.
Ωστόσο, αυτοί που την αγαπούν πολύ, αγοράζουν μεγάλες ποσότητες για να μην λείπει από το ψυγείο τους. Πώς συντηρείται όμως;
Αυτό είναι το μυστικό για να διατηρήσεις τη φέτα για μήνες
Το μυστικό της γιαγιάς λοιπόν, για να της συντηρήσετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είναι να την αποθηκεύσεις στο ψυγείο καλυμμένη με ελαιόλαδο!
Και μην νομίζεις ότι πρόκειται για καμία σύγχρονη ανακάλυψη, μιας και στην αρχαιότητα το λάδι χρησιμοποιούνταν για τη συντήρηση τροφίμων.
Το συγκεκριμένο tip προτείνεται ιδανικά για σκληρή φέτα, την οποία όμως πρέπει να σουρώσεις καλά για να μην έχει υγρά.
Επίσης, αν θέλεις να δώσεις ξεχωριστή γεύση στη φέτα σου, μπορείς μέσα στο βάζο με το ελαιόλαδο που θα την βάλεις, να προσθέσεις και μπαχαρικά ή μυρωδικά της επιλογής σου.