Η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με ανακοινώσεις της διατηρεί το προβάδισμα στο digital banking – με «πρωτεία» σε αριθμό ενεργών ψηφιακών χρηστών (32% mobile/ 25% internet)- αλλά σε επίπεδο ΑΤΜ και εξυπηρέτησης του απλού κόσμου και ιδίως των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων, «λαμβάνει» μηνύματα οργής!
Από άκρη σε άκρη, σε πολλές περιοχές της χώρας «εξαφανίζονται» υποκαταστήματα και ΑΤΜ ενώ πολλά από αυτά τίθενται εκτός λειτουργίας.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε:
Στους Γαργαλιάνους εδώ και περίπου μια εβδομάδα είναι εκτός λειτουργίας το ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας. Μάλιστα, κάτοικοι και κυρίως επαγγελματίες, που συναλλάσσονται μέσω της ΕΤΕ, εκφράζουν έντονες διαμαρτυρίες τονίζοντας πως είναι απαράδεκτο, ιδίως αυτή την περίοδο, με την ελαιοσυγκομιδή και το “κλείσιμο” του έτους, να μένουν οι συναλλασσόμενοι της ΕΤΕ χωρίς ΑΤΜ…
Αντίστοιχη κατάσταση και στο Πέραμα. Εκεί ο κόσμος πληροφορήθηκε την κίνηση της Εθνικής Τράπεζας να αποσύρει στις 16 του μηνός και το τελευταίο μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών από την πόλη. Πολίτες και επιχειρηματίες που πληροφορήθηκαν την απόφαση αυτή διαμαρτυρήθηκαν και έτσι ο Δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκος αποφάσισε να στείλει επιστολή στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ενώ με ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει ότι μπορεί να βρεθεί λύση διαθέτοντας ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΧΩΡΟ για μηχανήματα ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ!
Και το φαινόμενο έχει και συνέχεια!
Στη Νίκαια, στην Π. Ράλλη, έκλεισε το υποκατάστημα της Εθνικής και ο κόσμος ψάχνεται που θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί.
Από 8 Δεκεμβρίου έχει διακόψει οριστικά την λειτουργία του και το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στη λεωφόρο Χαϊνά, στη Χαλκίδα.
Εκτός λειτουργίας για διάστημα πάνω του ενός μήνα είναι το ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας στην Αγριά, μέσω του οποίου εξυπηρετούνται δημότες, συνταξιούχοι και επαγγελματίες της περιοχής. Το υποκατάστημα της τράπεζας έκλεισε πριν χρόνια και ενεργό έμεινε μόνο το μηχάνημα για τη διεκπεραίωση συναλλαγών. Ωστόσο, τον τελευταίο μήνα κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής αναγκάζονται να προσέρχονται στον Βόλο για τις συναλλαγές τους, καθώς το μοναδικό μηχάνημα υπολειτουργεί.
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις περιπτώσεις που παρατηρούνται πανελλαδικά.
Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι Τα 6.040 περίπου ATMs των συστημικών τραπεζών φαίνεται πως θεωρούνται ζημιογόνα για τις ελληνικές τράπεζες και έτσι προσπαθούν να βάλουν ένα «τέλος».
Υπάρχει η σκέψη, να δώσουν τη λειτουργία τους σε τρίτες εταιρείες, οι οποίες θα αναλάβουν το δίκτυο των αυτόματων μηχανημάτων συναλλαγών. Η διαχείριση τους δεν θεωρείται core business για τις τράπεζες, οι οποίες εξετάζουν σενάρια ώστε να πετάξουν… από πάνω τους τη δαπανηρή και σύνθετη -σε επίπεδο logistics- δραστηριότητα.
Σύμφωνα με στοιχεία τα τελευταία 11 χρόνια, συρρικνώθηκαν πάνω από 2.048 καταστήματα τραπεζών στις περιφέρειες.
Ακόμα, έκλεισαν περισσότερα από 867 μεμονωμένα ΑΤΜ.
Και οι εκτιμήσεις, δυσοίωνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να κλείσουν και άλλα υποκαταστήματα και ATM δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ιδίως, στην περιφέρεια.