Ολική ανατροπή στην υπόθεση, καθώς το άτυχο χάσκι τραυματίστηκε σοβαρά από αγέλη σκύλων και όχι από ανθρώπινο παράγοντα σύμφωνα με το Ανθρωποκτονιών της Ελληνικής Αστυνομίας
Την απόλυτη ανατροπή στην υπόθεση του χάσκι που έχασε τη ζωή του στην Αράχωβα, φέροντας εμφανή σημάδια κακοποίησης, έφεραν τα στοιχεία που συνέλεξε η διεύθυνση Ανθρωποκτονιών της Ελληνικής Αστυνομίας που βρέθηκε στο σημείο μετά το σάλο που προκλήθηκε.
Όπως φαίνεται από το υλικό από κάμερες που συνέλεξαν οι αστυνομικοί, το άτυχο σκυλί έπεσε θύμα αγέλης ζώων που του επιτέθηκε, τραυματίζοντάς το σοβαρά.
Σύμφωνα με το in.gr οι αστυνομικοί εξέτασαν από την αρχή την υπόθεση, συγκεντρώνοντας μαρτυρίες και καταθέσεις τόσο από τον κηδεμόνα του ζώου, όσο και από άτομα που το έβλεπαν συχνά στους δρόμους της Αράχωβας.
Σημαντικό ρόλο στην εξέταση της υπόθεσης έπαιξαν οι μαρτυρίες κατοίκων που είδαν την αγέλη των άγριων σκυλιών στην περιοχή της Αράχωβας.
Παράλληλα, αναζήτησαν πληροφορίες από τους γιατρούς που εξέτασαν το ζώο και οι οποίοι έκαναν αναφορά στα σημάδια κακοποίησης που είχε.
Επίσης είχαν στη διάθεσή τους τα στοιχεία που προέκυψαν από την εκταφή του σκύλου και τις νέες καταθέσεις της κτηνιάτρου που εξέτασε πρώτη το άτυχο χάσκι.
Η πλευρά του ιδιοκτήτη του σκύλου θεωρεί απίθανο αυτό το σενάριο
Την ίδια στιγμή, πάντως, η πλευρά του ιδιοκτήτη του σκύλου θεωρεί απίθανο αυτό το σενάριο, με τη δικηγόρο Έφη Γρανιτσιώτη να επικαλείται τρεις λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να συνέβη κάτι τέτοιο.
Αρχικά, δηλώνει ότι το λουράκι που είχε ο σκύλος γύρω από τον λαιμό του και βρέθηκε να λείπει μετά την επίθεση, μπορεί να αφαιρεθεί μόνο από ανθρώπινο χέρι.
Παράλληλα, διαπιστώθηκε πρήξιμο στις σιαγόνες του σκύλου, κάτι που μπορεί να γίνει – όπως λέει η κ.Γρανιτσιώτη – μόνο εάν φιμωθεί ο σκύλος.
Ακόμη, η κτηνίατρος που εξέτασε πρώτη τον σκύλο διαπίστωσε μεταξύ των άλλων τραυμάτων και σπασμένο πλευρό.
Βέβαιη ότι ο Όλιβερ βασανίστηκε και κακοποιήθηκε βάναυσα από άνθρωπο, είχε εμφανιστεί στο protothema.gr η κτηνίατρος Κλεονίκη Τόλα που παρέλαβε τον σκύλο πριν αυτός ξεψυχήσει στην αγκαλιά του ιδιοκτήτη του.
Η έμπειρη γιατρός, μάλιστα, απέκλειε το ενδεχόμενο να ευθύνεται για την κακοποίησή του κάποιο άλλο ζώο.
Σύμφωνα με την Π.Ε Βοιωτίας, το χάσκι εξετάστηκε από δυο κτηνιάτρους της υπηρεσίες και το πόρισμά τους σε κάποια σημεία έρχεται σε αντίθεση με το αρχικό πόρισμα της κτηνιάτρου της Ιτέας κυρίας Τόλα που το εξέτασε αμέσως μετά την κακοποίησή του.
Οι δυο κτηνίατροι της Π.Ε Βοιωτίας φέρονται να μην διαπίστωσαν ίχνη κακοποίησης στον πρωκτό του ζώου από αμβλύ αντικείμενο. Η κτηνίατρος Κλεονίκη Τόλα επιμένει στην αρχική της εκτίμηση και εξηγεί γιατί: «Οι κτηνίατροι της περιφέρειας, επειδή ήμουν παρούσα στη νεκροτομή, στην κατάσταση που βρισκόταν το ζώο μετά από 30 ώρες που κατέληξε δεν μπορούσαν να πιστοποιήσουν τίποτα απ’ αυτό το γεγονός. Στα υπόλοιπα όμως που είδαμε μαζί, συμφωνούμε και δεν έχουν δώσει πόρισμα αλλά μόνο τα ευρήματά τους. Βάσει των συγκεκριμένων ευρημάτων συμφωνήσαμε όλοι μαζί, παρουσία αστυνομίας ότι ο σκύλος έχει κακοποιηθεί. Το ξύλο δεν είναι κακοποίηση; Όσον αφορά την κακοποίηση του ζώου στο πρωκτό του από αμβλύ όργανο, αυτό είδα εγώ, δηλαδή, όταν μου έφεραν τον σκύλο, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανα ήταν να πάρω γενετικό υλικό. Ήμουν σίγουρη ότι ο σκύλος κακοποιήθηκε».
Σε ερώτηση πώς γίνεται οι δυο συνάδελφοι της να μην διαπίστωσαν ίχνη κακοποίησης του σκύλου με αιχμηρό αντικείμενο, στη περιοχή του πρωκτού, η ίδια απαντά:
«Αυτό δεν μπορούσαν να το διαπιστώσουν μετά από τόσες ώρες και σε αυτό συμφωνήσαμε με τους συναδέλφους. Τώρα αν έχουν γράψει κάτι άλλο απ’ αυτό που είδαμε όλοι εκείνη τη στιγμή, τώρα τι να σας πω. Δεν με αφορά. Εγώ είμαι κάθετη σε αυτό που έχω γράψει και δεν αλλάζω τίποτα. Όσα είδα και έγραψα τα επιβεβαίωσα και με άλλες επαφές που είχα με ειδικούς. Γιατί ήταν κάτι το συγκλονιστικό για μένα, αυτό που έβλεπα μπροστά μου. Ο σκύλος ήταν εν ζωή όταν τον έφεραν στο ιατρείο μου και το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να βγάλω φωτογραφίες. Ως γιατρός λοιπόν είμαι πολύ σίγουρη για όσα είδα και όσα περιγράφω. Τα υπόλοιπα είναι έργο της αστυνομίας, δηλαδή να βρει εάν ήταν κάποιος περαστικός ή μόνιμος κάτοικος Αράχωβας».
Σε ερώτηση αν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο στην 30ετή πείρα της, η ίδια απαντά:
«Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο εδώ και τριάντα χρόνια που ασκώ αυτό το επάγγελμα. Ενώ έχω δει από τροχαία, από δαγκώματα, από αγριογούρουνα, από δηλητηριάσεις, κάτι ανάλογο δεν μου έχει ξανατύχει» και συνεχίζει:
«Ήταν ανθρώπινος παράγοντας, είμαι βέβαιη. Δεν έγινε ούτε από άλλα σκυλιά, ούτε από αγριογούρουνο, ούτε από τροχαίο. Το κακό βέβαια σε αυτή την ιστορία είναι ότι έχει στοχοποιηθεί η Αράχωβα, κάτι που το θεωρώ ακραίο. Εγκλήματα γίνονται παντού αλλά είναι ακραίο να στοχοποιήσουμε ένα ολόκληρο χωριό για ένα έγκλημα που διέπραξε κάποιος διεστραμμένος. Αυτό αποπροσανατολίζει και τις έρευνες και χάνεις και το δίκιο σου όταν φτάνεις σε ακραίο επίπεδο. Μακάρι οι αρχές να εντοπίσουν γρήγορα τον ένοχο».
Σε ερώτηση αν το χάσκι δεν κατάφερε να επιζήσει λόγω της κακοποίησης του στον πρωκτό με αμβλύ αντικείμενο, η κυρία Τόλα απαντά:
«Δεν ήταν μόνο αυτό. Διαπίστωσα υποδόρια αιματώματα σε όλο του το σώμα. Είχε χτυπηθεί πολύ άσχημα, είχε και κάταγμα σε ένα πλευρό του, μάλλον με κάποιο ξύλο έγιναν αυτά. Είναι 100% κακοποίηση από άνθρωπο, ούτε άλλος σκύλος μπορεί να το κάνει αυτό, ούτε αγριογούρουνο. Και να σας πω και το άλλο, εξίσου σημαντικό, ο σκύλος κυκλοφορούσε με ένα λουράκι που δεν έβγαινε με τίποτα. Άρα αυτός ή αυτοί που τον κακοποίησαν του αφαίρεσαν και το λουράκι. Όταν επέστρεψε στο σπίτι του μετά την κακοποίηση του, δεν φορούσε το λουρί».
Οι μαρτυρίες για την αγέλη
Αυτό που βοήθησε σημαντικά τους αστυνομικούς αρχικά να σχηματίσουν και μια δεύτερη υπόθεση εργασίας και τελικά να καταλήξουν στην διαλεύκανση της υπόθεσης, ήταν οι μαρτυρίες από κατοίκους της περιοχής για αγέλη σκύλων που βρέθηκε στο ίδιο σημείο με τον Όλιβερ.
Έτσι οι αστυνομικοί ερεύνησαν διεξοδικά βίντεο από κάμερες ασφαλείας και εντόπισε τις κινήσεις του Όλιβερ και της αγέλης των σκύλων που επιτέθηκε στο άτυχο χάσκι.
Παράλληλα, από το οπτικό υλικό δεν φάνηκε κάποιος άνθρωπος να επιτίθεται στον σκύλο ήταν να τον βάζει σε κάποιο σπίτι.
Οι πρώτες αντιδράσεις για συγκάλυψη της υπόθεσης
Οργή έχει προκαλέσει η απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. με πολλούς να μην πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα ο Όλιβερ έχασε τη ζωή του από αγέλη ζώων αλλά από ανθρώπινο χέρι.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υπόθεση κακοποίησης του Όλιβερ, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος.
Εκατοντάδες πολίτες και μέλη φιλοζωικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν ζητώντας απόδοση δικαιοσύνης για την κακοποίηση του χάσκι στην Αράχωβα.