Νεκρές δύο ανήλικες αδελφές από κλειτοριδεκτομή στη Σομαλία – Τα κοριτσάκια αιμορράγησαν μέχρι θανάτου

Φρίκη… ?????

Δύο ανήλικες αδελφές ξεψύχησαν αφού πρώτα υποβλήθηκαν, χωρίς τη θέλησή τους, σε χειρουργείο κλειτοριδεκτομής, στη Σομαλία.

Η 10χρονη Ασίγιο Αμπντί Βαρσάμε και η 11χρονη αδελφή της Κανίγιο, από ένα απομακρυσμένο χωριό της επαρχίας Πουντλαντ, αιμορράγησαν μέχρι θανάτου, ένα 24ωρο έπειτα από τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων τους, στις 11 Σεπτεμβρίου.

Η μητέρα τους επιχείρησε να μεταφέρει τα αιμόφυρτα παιδιά της σε κάποιο κέντρο υγείας, ωστόσο τα κορίτσια εξέπνευσαν στη μέση της διαδρομής.

«Δυστυχώς, δεν έφτασαν ποτέ στο νοσοκομείο», ανέφερε η διευθύντρια του Εκπαιδευτικού Κέντρου για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη στη χώρα, Άντεν Μοχάμεντ.

Η Άντεν αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών στη Σομαλία, όπου το 98% των γυναικών ηλικίας 14 έως 49 ετών υποβάλλονται σε υποχρεωτική κλειτοριδεκτομή. Σύμφωνα με το Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά, αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό διεθνώς.

Στα πιο πολλά κορίτσια, η επέμβαση γίνεται μεταξύ των 4 και των 11 ετών – συχνά με πρόχειρο και επικίνδυνο τρόπο από τους ίδιους τους συγγενείς τους που χρησιμοποιούν μαχαίρια και ξυράφια.

Υπολογίζεται ότι σχεδόν 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε όλον τον κόσμο έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή που σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί μόνιμα προβλήματα και επιπλοκές κατά τη γέννα.

Παρότι στην πλειονότητα των κρατών που καταγράφονται αυτά τα περιστατικά, η πρακτική θεωρείται παράνομη, οι τοπικές κοινωνίες εξακολουθούν να την εφαρμόζουν με την ανοχή των τοπικών αρχόντων.

Σχολιάζοντας τα νέα θύματα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στη Σομαλία, Μαχντί Μοχάμεντ Γκουλάιντ καταδίκασε το γεγονός: «Είναι απαράδεκτο, στον 21ο αιώνα, να συνεχίζονται οι κλειτοριδεκτομές στη Σομαλία. Οπωσδήποτε δεν είναι μέρος της ισλαμικής θρησκείας».

[διαφορετικο]

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More