Με τις οχιές να κυριαρχούν στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, ένας βόας αποφάσισε να τους κλέψει λίγη από τη δόξα, οπότε… βγήκε βόλτα στο Καρλόβασι της Σάμου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα samostimes.gr, την ώρα που όσοι τον έβλεπαν έτρεχαν μακριά πανικόβλητοι, βρέθηκε ο ένας και μοναδικός ψύχραιμος πολίτης, ο οποίος, αφού πρώτα… απαθανάτισε τον βόα, κατόπιν κατάφερε να τον περιορίσει. Στη συνέχεια, μάλιστα, απευθύνθηκε μέσω Facebook στον ιδιοκτήτη του, καλώντας τον… να πάει να τον μαζέψει.
Και για όσους βαριούνται να… γκουγκλάρουν, ο βόας είναι μη δηλητηριώδες φίδι, το οποίο απαντάται στην Αμερική, την Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία, καθώς επίσης και σε μερικά νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού. Συνήθως δε τα θηλυκά είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα αρσενικά (…).
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΑΝ ΜΑΣ ΔΑΓΚΩΣΕΙ
Σε περίπτωση που ένα φίδι τελικά καταφέρει και μας δαγκώσει οι οδηγίες των ειδικών ως προς τους τρόπους αντιμετώπισης είναι συγκεκριμένες.
“Πρέπει να απευθυνθούμε στο γιατρό για να μας δώσει οδηγίες και βέβαια να θυμόμαστε καλά το φίδι. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, όταν συνυπάρχουμε με τα ερπετά. Δεν τα πιάνουμε επειδή κατά τη γνώμη μας είναι ακίνδυνα. Η οχιά, που είναι και το μοναδικό δηλητηριώδες φίδι, είναι ένα αργό και νωχελικό ερπετό, το οποίο αν σε δαγκώσει, αφήνει συνήθως δύο σημάδια. Τα υπόλοιπα αφήνουν σημάδι από όλο το σιαγόνα.
Επίσης, εκτός από την οχιά τα υπόλοιπα είδη έχουν στην πίσω γνάθο μια αμελητέα για τον άνθρωπο ποσότητα δηλητηρίου. Ποσότητα που δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να σε σκοτώσει” συμπληρώνει στο GRTimes, ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και Σταθμού Περίθαλψης Άγριων Ζώων.
“Εάν κάνουμε εργασίες φοράμε πάντα γάντια και δημιουργούμε θόρυβο. Επίσης στην εξοχή φοράμε πάντα μποτάκια γιατί εάν μας επιτεθούν, συνήθως το κάνουν στο ύψος του αστραγάλου μας. Τέλος, επίσης εάν υπάρχει πυκνή βλάστηση και ψηλά χόρτα κοντά σε κατοικία, φροντίζουμε να κόψουμε τα χόρτα και να καθαρίσουμε τον χώρο.
Τα φίδια τρυπώνουν συνήθως σε σωρούς από πέτρες, σε σωρούς ξύλα, σε ένα αντικείμενο που έχουμε καιρό να μετακινήσουμε από τη θέση του. Πρέπει να γνωρίζουμε τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις” τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας πως “πρέπει να γνωρίζουμε επίσης ότι εάν σκοτώσουμε ένα φίδι, διαπράττουμε μια παρανομία”.