Φόρος τιμής στη Μόσχα, από Έλληνες και Ρώσους, για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η Ρωσία και ο Πούτιν, Τιμούν την Ελληνική Γλώσσα

Μια ειδική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας διοργανώθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα από την Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρωσία, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και τον Σύλλογο Ελλήνων Μόσχας.

Με την κατάθεση λουλουδιών στο άγαλμα των αδελφών Λειχούδη σε κεντρικό σημείο της Μόσχας, η Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρωσία, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και τον Σύλλογο Ελλήνων Μόσχας, τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, στις 9 Φεβρουαρίου.

Ο Ιωαννίκιος Λειχούδης και ο Σωφρόνιος Λειχούδης ήταν Έλληνες λόγιοι, ορθόδοξοι ιερομόναχοι, ιδρυτές της Σλαβο-ελληνο-λατινικής Ακαδημίας της Μόσχας, του πρώτου ιδρύματος ανώτατης εκπαίδευσης στη Ρωσία. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβης της Ελλάδας, Ανδρέας Φρυγανάς, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, εκπρόσωπος του Δήμου Μόσχας, εκπρόσωποι της ελληνικής ομογένειας στη Μόσχα και πλήθος κόσμου.

View this post on Instagram

Поздравляем всех с очень молодым, но прекрасным праздником – с Всемирным днём греческого языка. Греческий язык – это достояние всего человечества. Учите греческий язык, и вы станете свободным и богатым!) На фото: руководитель нашей Ассоциации Стелла Христианова и почетные участницы АГАПИ госпожа Советник по культуре Посольства Греции в Москве Деспина Пулу и заслуженная артистка России Ксения Георгиади у памятника монахам – братьям Лихудам, основателям первого высшего учебного заведения в России – Славяно-греко-латинской академии. #АГАПИ#москва#россиягреция#посольствогреции#деньгреческогоязыка#ημερα#ελληνηκά#ελληνικηγλώσσα#грекимосквы#грекироссии#никольская_греческаяслобода

A post shared by Ассоциация женщин "АГАПИ" (@agapi_mog) on

Στην ομιλία του κατά την τελετή, ο Έλληνας πρέσβης, τόνισε ότι η συνεισφορά των αδερφών Λειχούδη στη διαμόρφωση της ρωσικής κρατικής υπόστασης αποτελεί σαφή ένδειξη των πνευματικών δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Μόσχα Χρήστος Ταχτσίδης επισήμανε το εύρος της ψυχής, τη δημιουργικότητα και τη γενναιοδωρία του ελληνικού λαού σε όποιο κράτος έχουν φιλοξενηθεί.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης τόνισε μεταξύ άλλων:

«Σήμερα ήρθαν να αποτίσουν φόρο τιμής στους Έλληνες διαφωτιστές εκπρόσωποι της ελληνικής διασποράς της Ρωσίας, η πνευματική και επιστημονική ελίτ της χώρας και επίσημοι εκπρόσωποι του ελληνικού κράτους. Αυτό αποδεικνύει μεταξύ άλλων το σεβασμό στην ιστορική κληρονομιά που ενώνει τη Ρωσία και την Ελλάδα στο πέρασμα των αιώνων»

[newsone.gr]

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More