Μία Έλληνίδα 32 ετών έχασε τη ζωή της από αλλαντίαση στη Γαλλία το βράδυ της Τρίτης 12 Σεπτεμβρίου, όπου είχε μεταβεί για Σαββατοκύριακο με τον σύζυγό της. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η άτυχη γυναίκα «έφυγε» μετά από σοβαρή δηλητηρίαση που υπέστη σε εστιατόριο του Μπορντό.
Νεκρή 32χρονη στη Γαλλία: Έφαγαν όλοι το ίδιο πράγμα
Σύμφωνα με τη Liberation, το θέμα ανέδειξαν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Όπως μεταδίδουν χαρακτηριστικά, «το θύμα είναι μια γυναίκα 32 ετών που βρισκόταν διακοπές με τον σύντροφό της».
Γαλλικές εφημερίδες γράφουν ότι η 32χρονη μεταφέρθηκε αρχικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μπορντό, όπως δήλωσε ο Μπενζαμάν Κλουζό, επικεφαλής του τμήματος εντατικής ιατρικής (MIR) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μπορντό.
La DGS annonce ce soir de nouveaux cas dont un décès en région parisienne. L’ensemble de ces patients sont rattachés aux foyers Bordelais.
Il est important que nos collègues soient alertés afin de ne pas méconnaître des patients. https://t.co/dIkR8fcMIK— benjamin Clouzeau (@clouzeau_b) September 12, 2023
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, τουλάχιστον 12 ακόμη άνθρωποι προσβλήθηκαν, οκτώ εκ των οποίων νοσηλεύονται σε νοσοκομεία μεταξύ του Μπορντό και της περιφέρειας Île-de-France, επτά εκ των οποίων βρίσκονται στην εντατική, σύμφωνα με σημείωμα της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας, η οποία υποψιάζεται έντονα πιθανά κρούσματα αλλαντίασης, μιας σπάνιας αλλά δυνητικά θανατηφόρας νευρολογικής νόσου. Όλοι είχαν καταναλώσει σαρδέλες από κονσέρβα.
Οι υγειονομικές αρχές συμβουλεύουν όσους επισκέφθηκαν το μπαρ Tchin Tchin στο Μπορντό μεταξύ 4 και 10 Σεπτεμβρίου να συμβουλευτούν επειγόντως γιατρό ή να καλέσουν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης, εάν παρουσιάσουν συμπτώματα (κοιλιακό άλγος, ναυτία, εμετός, διάρροια, προβλήματα όρασης, ξηροστομία ή παράλυση).
Προειδοποίηση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Υγείας
Η Περιφερειακή Υπηρεσία Υγείας (ARS) έστειλε μήνυμα σε όλα τα ιδρύματα υγείας της χώρας για να τους προειδοποιήσει να είναι προσεκτικοί στα συμπτώματα.
Τα ύποπτα τρόφιμα είναι σαρδέλες σε κονσέρβα που παρασκευάζονται στο σπίτι από τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου. Συνολικά, υπήρχαν εννέα βάζα με σαρδέλες σερβιρισμένα σε τραπέζια, το καθένα από τα οποία θα περιέχει τρεις έως τέσσερις σαρδέλες, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν μολύνει 25 άτομα, σύμφωνα με την υπηρεσία προστασίας πληθυσμού του νομού (DDPP).
« Όλοι αυτοί οι ασθενείς έλαβαν θεραπεία με αντιτοξίνες », δήλωσε ο Μπενζαμαν Κλουζό. « Η κατάστασή τους μπορεί ενδεχομένως να είναι δύσκολη για αρκετές εβδομάδες», κατά τη διάρκεια των οποίων μπορεί να προκύψουν «πολλαπλές επιπλοκές», σύμφωνα με τον ίδιο.
Μια ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο
« Το τελευταίο μολυσματικό γεύμα πιθανώς χρονολογείται από το Σάββατο, οπότε μπορούμε να περιμένουμε την άφιξη και άλλων ασθενών για λίγες μέρες», είπε. Ο γιατρός καλεί τα άτομα με πεπτικά συμπτωματα (διάρροια, έμετο) ή προβλήματα όρασης ή ομιλίας, αφού παρευρεθούν στο Tchin Tchin Wine bar , να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για να υποβληθούν σε θεραπεία με αντιτοξίνες «το συντομότερο δυνατό».
Το DDPP πήρε δείγματα στην εγκατάσταση και όλα τα κονσερβοποιημένα προϊόντα κ εν αναμονή των αποτελεσμάτων των αναλύσεων, « εντός τριών ημερών», διευκρινίζουν η νομαρχία και την ARS. Το Tchin Tchin Wine Bar δεν έχει υποστεί διοικητικό κλείσιμο, αλλά απαιτείται να πουλά μόνο προϊόντα που δεν είναι σπιτικά, όπως το κρασί, προσδιορίζει το DDPP. Από σήμερα, ωστόσο, το μπαρ αποφάσισε να κλείσει μέχρι νεοτέρας.
Οι περισσότεροι από τους ασθενείς «είναι ξένης υπηκοότητας (Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Γερμανία). Όλοι τους επισκέπτονταν το ίδιο μπαρ του Μπορντό, το Tchin Tchin Wine bar, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας», ανέφεραν η νομαρχία της Νέας Ακουιτανίας και η περιφερειακή υπηρεσία υγείας σε κοινό δελτίο Τύπου νωρίτερα μέσα στην ημέρα. «Σε αυτό το στάδιο, τα ύποπτα τρόφιμα είναι σαρδέλες σε κονσέρβα που παρασκευάζονται στο σπίτι από τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου».
*Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii. Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης: α) η τροφιμογενής, β) η βρεφική, γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, δ) η τραυματική, ε) η ιατρογενής και στ) η εισπνευστική. (Πηγή: ΕΟΔΥ)
Πηγή: naftemporiki.gr