Η Αμερικανίδα ουρολόγος Ashley Winter MD εξήγησε ότι η συρρίκνωση του πέους μετά τον κορονοϊό είναι ένα «ντόμινο φαινόμενο της στυτικής δυσλειτουργίας».
Οχι πως δεν θα είχε παρενέργειες και σε αυτό! Το νέο φαινόμενο ομάζεται…«Covid Dick» και πρόκειται για ένα από τα “κουσούρια” που αφήνει ο κορωνοϊός στο πέρασμα του.
Σύμφωνα με βρετανική «Sun», ένας 30χρονος Αμερικανός ισχυρίστηκε πως έχασε λόγω κορωνοϊού, τον ανδρισμό του κατά 4 εκατοστά. Οι γιατροί τού κατέστησαν σαφές πως πρέπει να αποχαιρετήσει μια για πάντα τους χαμένους πόντους του και να συμβιβαστεί με το νέο του… μήκος.
Παλαιότερη έρευνα εξάλλου του University College του Λονδίνου, στην οποία πήραν μέρος 3.762 άτομα, έδειξε ότι ένα από τα 203, αλλά πιο σπάνια μακρά συμπτώματα του κορονοϊού, είναι η σμίκρυνση του πέους.
Μιλώντας στο podcast «How to Do It», ο άτυχος Αμερικανός εκμυστηρεύτηκε: «Είμαι ένας ετεροφυλόφιλος άντρας στα 30 μου. Τον Ιούλιο του περασμένου έτους κόλλησα COVID-19 και ήμουν πολύ άρρωστος. Όταν βγήκα από το νοσοκομείο, είχα κάποια προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας. Αυτά σταδιακά βελτιώθηκαν με κάποια ιατρική φροντίδα, αλλά φαίνεται να έχω μείνει με ένα μόνιμο πρόβλημα. Το πέος μου έχει συρρικνωθεί. Πριν αρρωστήσω, ήμουν πάνω από το μέσο όρο, όχι τεράστιος, αλλά σίγουρα μεγαλύτερος από το κανονικό. Τώρα έχω χάσει περίπου 1,5 ίντσα (περίπου 3,8 εκατοστά) και είμαι σαφώς μικρότερος από τον μέσο όρο. Προφανώς οφείλεται σε αγγειακή βλάβη και οι γιατροί μου φαίνεται να πιστεύουν ότι είναι πιθανόν να είναι μόνιμο. Δεν θα έπρεπε πραγματικά να έχει σημασία, αλλά είχε βαθύ αντίκτυπο στην αυτοπεποίθησή μου για τις ικανότητές μου στο κρεβάτι».
Η Αμερικανίδα ουρολόγος Ashley Winter MD εξήγησε ότι η συρρίκνωση του πέους μετά τον κορονοϊό είναι ένα «ντόμινο φαινόμενο της στυτικής δυσλειτουργίας».
«Είναι αλήθεια ότι η στυτική δυσλειτουργία οδηγεί σε βράχυνση. Όταν το πέος δεν τεντώνεται μόνο του καθώς δεν αιματώνεται, μπορεί να οδηγήσει σε βράχυνση του πέους», πρόσθεσε.
Παράλληλα, εξήγησε ότι οι άνδρες κινδυνεύουν με σμίκρυνση μόνο εάν η αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας τους είναι φυσική, όπως ο καρκίνος. Από την άλλη, οι ψυχολογικές αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας, όπως το άγχος για τη σεξουαλική απόδοση ή η κατάθλιψη, δεν συνδέονται με τη συρρίκνωση του πέους.
Τα στοιχεία δείχνουν πάντως ότι ο κορονοϊός μπορεί στην πραγματικότητα να εισέλθει και επομένως πιθανόν να προκαλέσει βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία του πέους.
Σύμφωνα πάντα με τη Winter, όταν ο ιός εισέρχεται στα ενδοθηλιακά κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται στο πέος, μπορεί να εμποδίσει τη σωστή ροή του αίματος. Κάτι που δεν επιτρέπει στο πέος να σκληρύνει το ίδιο αποτελεσματικά.
«Βρήκαμε ότι ο ιός επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν το πέος, προκαλώντας στυτική δυσλειτουργία», έχει επιβεβαιώσει και ο ανώτερος ερευνητής Dr. Ranjith Ramasamy, διευθυντής του προγράμματος αναπαραγωγικής ουρολογίας στην Ιατρική Σχολή Miller του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, προσθέτοντας: «Τα ίδια τα αιμοφόρα αγγεία δυσλειτουργούν και δεν είναι σε θέση να παρέχουν αρκετό αίμα για να εισέλθει στο πέος και να πραγματοποιηθεί στύση».
Ο Ramasamy το συνέκρινε μάλιστα με τις βλάβες στους πνεύμονες, τα νεφρά και τον εγκέφαλο που εντοπίστηκαν σε ασθενείς με COVID-19.
«Πιστεύουμε ότι το πέος θα μπορούσε επίσης να επηρεαστεί με παρόμοιο τρόπο. Δεν πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα προσωρινό αποτέλεσμα. Πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μόνιμο», κατέληξε.