Η Θεσσαλία βρίσκεται και πάλι σε κατάσταση συναγερμού, αυτή τη φορά λόγω μιας επιδημίας πανώλης που πλήττει τα αιγοπρόβατα της περιοχής.
Ως αποτέλεσμα, το αρνί και τα παϊδάκια έχουν εξαφανιστεί από τα κρεοπωλεία, τις σούβλες και τις σχάρες, προκαλώντας ανησυχία στον κτηνοτροφικό κλάδο για το μέλλον του.
Η αγορά κρέατος και η εστίαση επηρεάζονται έντονα, καθώς τα σφαγεία παραμένουν κλειστά και η μετακίνηση των ζώων απαγορεύεται για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Ο πρόεδρος των κρεοπωλών Λάρισας, Ευάγγελος Ρίζος, επισημαίνει ότι αυτή την περίοδο, παρά την έλλειψη αιγοπρόβειου κρέατος, δεν υπάρχει έντονο πρόβλημα, καθώς οι καταναλωτές δεν ζητούν αυτά τα είδη λόγω καλοκαιριού.
Ο κλάδος επικεντρώνεται στο μοσχάρι, το κοτόπουλο και το χοιρινό, με τον κ. Ρίζο να εκφράζει αισιοδοξία ότι θα ξεπεράσουν γρήγορα το πρόβλημα. Ωστόσο, αν τα μέτρα συνεχιστούν, δεν αποκλείεται αύξηση τιμών στα διαθέσιμα κρέατα.
Οι ταβέρνες και τα ψητοπωλεία στη Λάρισα προσαρμόζουν τα μενού τους, στρέφοντας την προσοχή τους σε άλλα είδη κρέατος. Ο Αδάμος Κωνσταντίνου, ιδιοκτήτης ψητοπωλείου, σημειώνει ότι η επιδημία της πανώλης αποτελεί μια ακόμη πρόκληση, αλλά την αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία.
Η απαγόρευση μετακίνησης των ζώων δημιουργεί προκλήσεις και στην προμήθεια κρεάτων, με τους καταναλωτές να επιλέγουν περισσότερο κοτόπουλο. Ο κ. Ρίζος εξηγεί ότι, ενώ η πανώλη επηρεάζει τα ζώα, δεν αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία. Παρά τις δυσκολίες, υπάρχει αισιοδοξία ότι τα μέτρα θα αρθούν σύντομα και η αγορά θα επιστρέψει στην κανονικότητα.
Η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία τονίζει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των κτηνοτρόφων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών για την αποφυγή σοβαρών οικονομικών συνεπειών, όπως έχουν παρατηρηθεί σε άλλες χώρες. Η πανώλη μεταδίδεται κυρίως μέσω στενής επαφής με μολυσμένα ζώα, αλλά και μέσω του αέρα και του μολυσμένου εξοπλισμού, χωρίς να αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο.